Påskesymboler - kristent eller hedensk?

Norsk påske bygger både på gamle hedenske tradisjoner og på den jødiske påskefeiringen. Vi minnes Jesu inntog i Jerusalem (palmesøndag), det siste måltidet med disiplene (skjærtorsdag), hans død på korset (langfredag) og oppstandelsen på den tredje dagen (påskedag). Menneskeheten er stadig i utvikling, og samfunnet vårt sekulariseres i rekordfart. Om noen hundre år så er kanskje påskehøytiden i Norge blottet for kristent innhold. Hva vet jeg? Men enn så lenge så har barna våre fri fra skolen fordi påsken regnes som en kristen høytid. Det er røde dager i kalenderen og alle landets kirker feirer gudstenester der Jesu liv, død og oppstandelse minnes. Selv om statistikken viser at færre nordmenn går til påskegudstjenester, så har kirkekonsertene fått en skikkelig oppsving. Og ingen kan vel formidle Jesu lidelseshistorie sterkere enn Bach. Påsken innehar også allmenngyldige temaer som sorg, svik, vennskap og håp. Noen av symbolene i påsken stammer fra hedenske tradisjoner og noen bygger på jødisk og kristen tradisjon.


Påskepynt på Gjuvsjåhytta

Påskelam forberedelser på Sjøtveit Gård




Her er noen av påskens symboler:

Egget er et gammelt symbol på fruktbarhet og skapelse. Egget symboliserer kimen til nytt liv. Tradisjonen med å dekorere egg går helt tilbake til det gamle Egypt. Særlig i Øst Europa er dette vanlig.

Kyllingen er symbol på nytt liv. Kyllingen som bryter ut av skallet brukes også som symbol på Jesus som brøt ut a graven. Det er mest i Norden påskekyllinger brukes som symbol i påsken. Sør i Europa og i USA er det påskeharen og kaniner som dominerer.

Påskeharen er ikke et nytt symbol, men var det jordiske symbolet for den keltiske gudinnen Astarte (Eastre). Haren var symbolet for fruktbarhet.

Palmegrener er symbol for seier og brukes som påskepynt blant annet rundt Middelhavet. Det var vanlig å hylle kongen med palmegrener, og på palmesøndag ble Jesus hyllet som konge.

Gåsunger er det første vårtegnet i Norge og brukes som påskepynt.

Lammet stod sentralt i den jødiske påskefeiringen Et uskyldig lam skal i følge den jødiske tradisjonen ofres i påskehøytiden. Lammet symboliserer et nytt og uskyldig liv. Kristendommen beskriver Jesus som "Guds lam som bærer verdens synd".

Påskeliljer har blitt den tradisjonelle påskeblomsten i Europa og USA . Det er opprinnelig liljen som symboliserer et rent liv som skal brukes, men den er vanskeligere å få tak i.

Solen er et symbol for det livgivende. I førkristen tid feiret både keltere og norske vikinger solfest om våren. Kristendommen omskapte denne solfeiringen til feiring av Jesu oppstandelse i påsken.

Krusifikset med Jesus på korset symboliserer lidelsen

Tomt kors symboliserer oppstandelsen.

Blå prikker symboliserer Marias tårer ved korsfestelsen. For eksempel på dekorerte påske-egg.

Kvister brukes mye som påskepynt. Det er knyttet mange førkristne tradisjoner til bjerkekvister som skulle inneholde selve livsgnisten. Folk, dyr og marker ble riset med bjerkeris for å bli fruktbare. Fastelavensriset bygger på denne overbevisningen.

Hanen er symbolet for Peters fornektelse av Jesus

For meg handler påske i all hovedsak om Jesus som er grunnlaget for min tro, men også om kirkekonserter, samvær med familie, skiturer, kvikklunsj, appelsin og høyfjell.

Jeg har hentet stoff fra bibel.no en nettside om påskesymboler og aktivislo.no

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

12 bordvers på en terning

Diktsamling - Liv Nordhaug

Ungdommer i kirken