Sankthansaften og elgburger

I går kveld var det sankthansaften og tradisjonen tro samlet en gjeng seg på Sjøtveit båthavn for å grille. På grunn av alt for høy Tinnsjø ble det ikke bål i stranden dette året. Men vi grillet og koste oss mens barna lekte. Når det kom til mat var naboens elgburger kveldens høydepunkt! Her er bilde og oppskrift fra Matprat, tilsvarende det jeg fikk servert.





Hentet fra Kirken.no

Sankthans, sankt hans eller jonsok er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes’ fødsel. Dagen feires den 24. juni (seks måneder før jul), og er oppkalt etter døperen Johannes’ danske helgennavn, St. Hans.

Sankthansfeiringen blir ofte beskrevet som utsprunget av gamle før-kristne midtsommertradisjoner. Men da siktes det snarere til det blotet (en hedensk offerfest). Tradisjoner som knytter sammen feiringen av midtsommer og døperen Johannes, ofte med bålbrenning, finnes over hele Nord-Europa. 


    Dagen var helligdag inntil 1770 da den ble avskaffet ved festdagsreduksjonen. «Jonsok» kommer av jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon» (en annen variant av Johannes).

    Sankthansaften feires 23. juni, kvelden før høytidsdagen, på samme måte som for eksempel jul-, påske- og pinseaften.

    Johannes Døperen var fetter til Jesus og seks måneder eldre enn ham. Tilnavnet ’døperen’ har han, fordi han døpte mennesker i Jordanelven. Han døpte også Jesus.

    Kommentarer

    Populære innlegg fra denne bloggen

    12 bordvers på en terning

    Diktsamling - Liv Nordhaug

    Ungdommer i kirken