Gro Synnøve - Marispelets mor

SPONSET INNLEGG

Jeg har vært i kontakt med Gro Synnøve Brekka. Jeg har spurt henne om den lange veien frem til forestilling nummer 11 av Marispelet som går av stabelen nå siste helgen i juli 2017.
Gro Synnøve Brekka forteller at bakgrunnen for spelet var en idé som kom da hun skrev boka: "Kom, så skal jeg fortelle deg noe". Denne boka inneholder sagn og fortellinger fra Tinn, og kom ut i 2001. Hun tenkte da at det burde være mulig å få dramatisert dette sagnet oppe ved Maristigen der det angivelig skulle ha skjedd.






Hun forteller at ideén dukket opp med jevne mellomrom, men at hun høsten 2003 begynte å jobbe med den for alvor. Hun sier at hun visste lite, eller ingenting, om hvordan man setter opp en slik produksjon. Men da noen spurte henne om hva hun tenkte seg at det skulle bli, svarte hun: "Det må bli mye bedre enn jeg kan tenke meg, ellers blir det ikke bra nok! "  

Hun tenker tilbake på alt som måtte skaffes til veie. All nødvendig kompetanse når det gjaldt det kunstneriske for å nevne noe. Men med god hjelp fra den første manusforfatteren, avdøde dramatiker og skuespiller Veslemøy Haslund, fikk Gro Synnøve og hennes medhjelpere tak i de beste folka på alle plan. Det de ikke hadde var penger.




Hun forteller at det var vanskelig å be om pengestøtte ettersom de på det tidspunktet ikke hadde noe å vise fram. Og det var selvfølgelig vanskelig å få noe å vise fram uten pengestøtte. Første forestilling ble satt opp sommeren 2005. Etter vanvittig mye arbeid, bekymringer og styr, men også fantastiske tilbakemeldinger fra publikum og presse, var eventyret i gang. Gro Synnøve vil gjerne trekke frem alle de lokale frivillige som har bidratt siden starten. Hun sier det har vært mye velvilje og moro. Og ikke minst alle de flinke barna som har deltatt i de ti forestillingene frem til nå. Alle de skjønne ungdommene og alle de voksne både på, og bak scenen. Gro Synnøve vil også nevne alle de menneskene som har fått hjerte for Marispelet. Hun sier de er gull verdt alle som én, og hver enkelt har vært helt uunnværlig. Hun tenker spesielt tilbake på det første året der det gikk med hundrevis av timer til å sy kostymer til alle aktørene. Ikke bare de lokale syerskene, men også flere andre har bidratt med snekring, beising osv.

I forkant av den aller første forestillingen i 2005, var spenningen veldig stor. Ville det komme nok folk? Hun tenker med klump i magen tilbake til premieren. Hun var så redd for at de ikke ville få plass til alle dem som hadde kjøpt billetter - men det gikk! 

11 år i år, mange forestillinger seinere, og Gro Synnøve synes det er like fantastiske folk å jobbe med. Det er fortsatt strålende kritikker og enda bedre scene. Sitteamfiet er på plass og alt i produksjonen går så det suser. Mens mye er stabilt er de fortsatt ting som fører til dårlig nattesøvn. Det handler også i 2017 om mangel på pengestøtte. Hun spør seg selv om det ikke ville vært lettere å vært mann og holdt på med idrett? Men nei, dette brenner hun for sammen med alle de som jobber sammen med henne. Alle de nye unge fantastisk dyktige og kunnskapsrike teaterfolkene og alle de andre lokale Marispelfolka. 

"Bare vi får publikum nok, så er alt annet en lek. En morsom, givende og veldig krevende én riktignok", avslutter hun med glimt i øyet.


Ler mer om Marispelet og kjøp billetter HER.


Kommentarer

  1. Absloutt en god historie bakom Marispelet. Jeg husker jeg sto utenfor kulturkontoret og snakket med Gro Synnøve om problematikken rundt det hun forteller om pengestøtte.
    Marispelet dreier seg om mye mer enn selve spelet. Mange mennesker som skal involveres, frivillige og lønna, - noen kjøpte tjenester og masse frivillige dugnadstimer i smått og stort.
    Jeg var med på den første forestillingen, hadde ett års pause og så fram til 2011 forestillingen og har vært med som frivillig også. Godt å være med - spennende å treffe profesjonelle skuespillere, reggisører og frivillige som er entusiaster, folk som stiller opp hvert år. Jeg har også sett frivillige vokse inn i en rolle og virkelig fått utfolde seg.
    Jeg var midt oppe i utdanningen Kultur for helse på Høyskolen i Telemark da Marispelet så dagens lys. Jeg fikk en ide til oppgave og gikk i gang med den. Så Marispelet fra mange kanter og hva det faktisk kan gi av gull til de som er med, forarbeide, gjennomføring og etterarbeid. Det er ikke lite som som skal klaffe!
    Og tenk: uten Gro Synnøves ide, hadde det ikke blitt noe av! Så jeg kan ikke annet enn å gratulerer deg, Gro Synnøve!

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg, Astri!! Flott hyllest til Gro Synnøves arbeid med Marispelet ❤

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

12 bordvers på en terning

Diktsamling - Liv Nordhaug

Ungdommer i kirken