Pilegrimsvandring - denne gangen fra Gransherad kyrkje til Hovin kyrkje

Det er et aldri så lite pilegrimseventyr disse vandringene mellom de vakre hvite trekirkene rundt Tinnsjøen. Prosjektet startet i 2015 da idéen ble unnfanget etter inspirasjon fra Cinque Terre vandringene ved Liguriakysten i Italia. Hvorfor ikke vandre fra bygd til bygd rundt Tinnsjøen?! Og når hver bygd i tillegg har en vakker hvit trekirke, hva er vel mer naturlig enn å vandre fra kirke til kirke? Austbygde kirke, Atrå kirke, Mæl kirke, Dal kirke, Gransherad kirke og Hovin kirke ligger som perler på en snor rundt Tinnsjøen. 

Utsikten fra Marumsrudåsen mellom Austbygde og Atrå kyrkje
Logo - designet av Ingrid Wiens
 Mennesker har i over tusen år vandret til kirken, og her i Tinn har vi flere gamle kirkeveier som går over åsene. Deler av disse veiene er fortsatt intakt, men mange er dessverre grodd igjen. Det er et stykke arbeid å finne frem til gamle veier og nye stier som gjør at vi kan komme oss rundt Tinnsjøen til fots, men ved hjelp av nye traktorveier, grusveier og gamle stier ser vi at dette er mulig. 


Postkort designet av Ingrid Wiens - til salgs for kr 20,-

En pilegrim vandrer mot et hellig mål. Pelegrinos betyr "fremmed". I Norge har vi flere pilegrimsleder der mennesker har gått, av ulike grunner, i flere hundre år. Den mest kjente er St. Olavs leiden fra middelalderparken i Oslo til Nidarosdomen i Trondheim. For noen har målet vært å komme frem, og for andre har veien vært deres mål. Det å sette den ene foten foran den andre, la tankene hvile, ha fokus på å finne frem, kjenne på slitenhet, stille tørst og sult. Dette kan være kjærkommen frihet fra krevende tanker og vanskelige livssituasjoner. Den moderne pilegrim har gjenoppdaget verdien av å vandre, og de siste årene har blant annet vandringen fra Lyon i Frankrike til Santiago de Compostela hatt enorm økning i antall pilegrimer.

Mæl kyrkje
Dal kyrkje

Søndag 13.sept 2015 arrangerte kirken i Tinn (stab og menighetsråd) i samarbeid med blant annet VisitRjukan, Bygdemellomprosjektet, Lure historielag og Turistforeningen arrangerte den første pilegrimsvandringen fra Austbygde kirke til Atrå kirke i 2015. Denne vandringen er merket med skilt og går på fine grusveier, skogsveier og mindre stier med vakker utsikt over gård og grend, spektakulære Tinnsjøen og tilslutt vakre Sandven. 
Utsikt fra Marumsrudåsen 


Gransherad kyrkje - pilegrimssamling før vandringen

Den neste vandringene gikk i 2016 fra Atrå kyrkje til Mæl kyrkje. Denne vandringen er også merket med skilt og går på mange måter "Tinnløypa" baklengs til den tar av på en sti ned mot Mæl kyrkje. Nydelig utsikt over tinnsjøen og fjellene rundt. Våren 2017 ble det arrangert en enkel pilegrimsvandring fra Mæl kyrkje langs månaelven til Dal kirke og på høsten arrangerte kirken pilegrimsvandring fra Dal kirke til Gransherad kyrkje. Denne turen gikk først med tog til Mæl stasjon før båten Storegut tok alle pilegrimene til Tinnoset der de vandret videre til Gransherad kyrkje. Nå på søndag går vandringen fra Gransherad til Hovin. 


Dal kirke en høstdag

Underveis på alle de arrangerte vandringene er det kulturelle innslag med musikk og foredrag om de ulike kirkene. Det er alltid en kort utsendelsesmesse i den kirken vi starter ved, og en pilegrimsmesse med mye musikk når vi kommer frem til neste kirke. På kirkebakken blir det også fortalt om kirkens histore. Kake og kaffe blir det også servert underveis. Dette har vært unike vandringer og i 2019 blir det arrangert pilegrimsvandring fra Hovin til Heia skule på våren (søn 30.mai), og videre fra Heia skule til Austbygde kyrkje søndag 15.september.


Fra pilegrimsvandringen til Gransherad kyrkje

Pilegrimer på vei om bord på båten Storegut



Les mer på KVITE KYRKJER sin egen hjemmeside.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

12 bordvers på en terning

Diktsamling - Liv Nordhaug

Ungdommer i kirken