En gave vi har fått - som vi kan gi videre



Nå nærmer julaften seg med stormskritt, og mange av oss er opptatt av å finne den rette julegaven til venner og familie. Julen handler jo om en stor gave som ble gitt oss av Gud - nemlig dette lille menneskebarnet som ble født i en stall for over 2000 år siden. En gave fra Gud til absolutt alle mennesker. Denne gaven må som alle andre gaver åpnes opp. Det holder ikke å vite at gaven fins, og at den er gitt oss. For å få skikkelig utbytte av gaven må vi også åpne den, ta av innpakningspapiret som kanskje er litt krøllete og slitt, løsne på silkebåndet og se hva gaven faktisk inneholder. Kort sagt er gaven KJÆRLIGHET. Den litt lengre versjonen finner du i Bibelen. Og hver søndag i kirkene våre pakkes gaven ut litt etter litt. Julen handler om å få en gave og om å gi gaven videre. For her i Norge har vi fått så mye! Vi er velsignet med vakker natur, et godt velferdssystem, skoler, sykehus og sykehjem med mange kloke hoder og varme hender. Har vi kanskje nettopp derfor et ekstra ansvar for å dele med oss?


Silje Halle-Knutzen og jeg var nettopp i Etiopia med Kirkens Nødhjelp for å se på de ulike bistandsprosjektene som de driver der. I et land med 120 mill mennesker fikk vi se se 80 millioner mennesker som levde fra hånd til munn på landsbygda. De hadde kanskje en liten jordlapp å dyrke, noen høner og en geit. De best stilte hadde også et esel. Det handlet om å overleve. Jordhytter med en plastkopp og noen jernboller som kjøkkenredskap. Pledd som yttertøy når nattekulden kom. Bål som eneste varmekilde. Disse menneskene setter ikke noe klimaavtrykk etter seg. I motsetning til meg som kjøper og kaster, flyr og kjører bil. Selv hovedstaden og storbyen Addis Ababa var ikke en storby slik vi kjenner det. Det var mange mennesker samlet på et sted, og halvferdige høyhus og utsalg av varer i blikkskur eller på et pledd rett ned på gaten. Dårlig og nær sagt fraværende infrastruktur og stor, stor fattigdom. Men vi fikk også se hvor mange mennesker som ble berørt av KN sitt arbeid. Flere landsbyer som fikk tilgang til rent vann og toaletter. Vi fikk se KN sine klimaprosjekter der unge mennesker fikk opplæring i å dyrke jorden og mulighet til å tjene sine egne penger. Vi fikk også se hvordan KN samarbeider med den kristne ortodokse kirken i Etiopia som er den største. Over 60 % tilhører denne kirken og når KN som trosbasert organisasjon samarbeider direkte med prestene i den ortodokse kirken så når den bredt ut med sitt holdningsarbeid om likestilling, kampen mot barneekteskap og kjønnslemlestelse. Dette gav meg håp om at det å gi penger til Kirkens Nødhjelp kommer mange mennesker til gode. De har kun en norsk landsjef i Etiopia. De andre 40 ansatte på KN sitt kontor er etiopere. Da vi var ute og så på et prosjekt sa en av de etiopiske ansatte - «Her i dette området ser jeg at folk har det veldig vanskelig, her må vi inn med tiltak».  Fra mitt ståsted var det helt umulig å se forskjell på fattigdom og fattigdom - men fordi han var fra landet og selv hadde vokst opp i en jordhytte kunne denne etiopiske KN ansatte gi verdifull informasjon til KN i Etiopia om forholdene. 

Hvis vi holder fast på kortversjonen - at julen handler om at vi alle har fått en stor gave fra Gud: Kjærlighet. Så er hemmeligheten ved GIVERGLEDE at du skal glemme det du har gjort for andre og huske det andre har gjort for deg. Hvis du er villig til dette, så bringer du samtidig gull, røkelse og myrra fram for Gud. Akkurat som de tre vise menn. Det er mange måter å gi kjærlighet videre til menneskene rundt oss på. Men akkurat i dag får du en mulighet til å gi en pengegave til Kirkens Nødhjelp. Vipps 2426 


Fortsatt god adventstid!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

12 bordvers på en terning

Diktsamling - Liv Nordhaug

Ungdommer i kirken