Diakonalt tiltak - hjelp til foreldre med engstelige barn


Barnet mitt snakker mye om døden og er engstelig med tanke på fremtiden. Vil gjerne forsikre seg om at han kan bo hjemme hos sine foreldre resten av livet. Å sovne alene i sin egen seng kan fortsatt være vanskelig for ei jente i en alder av 10 år. Det hender at barnet mitt får panikkanfall, svetter, gråter og får nesten ikke puste med tanke på at mamma eller pappa en dag skal dø. 


Foreldre spiller en viktig rolle
Det er faktisk slik at 3% av alle barn i alderen 8-10 år oppfyller diagnosekriteriene for en angslidelse. (Resultater fra barn i Bergen undersøkelse, 2007). Men de gode nyhetene er at foreldre kan spille en positiv og viktig rolle i møte med disse barna. Spesielt for yngre barn er det til stor hjelp at foreldre får tilgang til kunnskap om angst og gode foreldrestrategier. Barn som for eksempel har separasjonsangst profitterer mer på foreldres bidrag enn andre. Sannheten er nemlig at vi foreldre ikke bare er nøkkelen til å hjelpe barna våre, vi står også i fare for å stå i veien for at de skal bli bedre. Vår overbeskyttende foreldreatferd kan rett og slett forsterke barnas angst. Det er godt ment å beskytte barna for de situasjonene som utløser angsten, men det kan føre barna inn i en unnvikelsesstrategi som bare forsterker angstmønstrene. For angst og unngåelsesatferd hos barn fører (naturlig nok) ofte til at foreldrene og familien i stor grad tilpasser seg barnas spesielle behov. Igjen - godt ment, men det er ikke en hensiktsmessig strategi med tanke på å hjelpe barn ut av angsten. 

Hva er angst?
Angst er jo i utgangspunktet en sunn og normal følelse som beskytter oss mennesker fra fare. Det er en naturlig og nødvendig beskyttelsesmekanisme. Opp igjennom menneskets historie har angst vært en naturlig reaksjon ved flukt eller kamp. Angsten i forkant av å si noe i en større forsamling for eksempel, får oss på sitt beste til å skjerpe oss, forberede oss og arbeide for å mestre situasjoner best mulig. Men på sitt verste tar angsten overhånd og hindrer normal livsførsel. Når angsten blir for intens styrer den barnas hverdag på en negativ måte. Det er kun 13 % av barn med emosjonelle lidelser som er i kontakt med hjelpeapparatet, mens 75% av barn med ADHD har fått hjelp. En kan spørre seg hvorfor det er slik, og svaret er kanskje at disse barna sjelden er aggressive og krevende. De forstyrrer ikke undervisningen på skolen, men preges allikevel av angsten som begrenser dem på forskjellige måter.  

Symptomer på angst
For å hjelpe barn å komme ut av angsten er det viktig å bli klar over de typiske symptomene og hvilke konsekvenser det kan få å tolke disse feil. For eksempel hjertebank, svette i hendene og følelsen av at en ikke får puste betyr ikke at en kommer til å dø, eller at en er i en reell fare. Det betyr at tanker, kroppslige reaksjoner, atferd og følelser henger tett sammen og er fire byggesteiner som virker sammen. De påvirker hverandre gjensidig og bestemmer hvor plagsomt eller positivt vi opplever en situasjon. Så er unngåelse en sentral handling som fører til at angsten opprettholdes fordi man ved å unngå disse situasjonene aldri får anledning til å avkrefte de katastrofemaksimerende forventningene man har. Og man får heller ikke mulighet til å øve seg i å mestre situasjonen. Det står om angst også i bibelen. I bibelverset her står det at vi ikke skal la vårt hjertet bli grepet av angst. For angsten som tar overhånd lammer oss, og den kan vi ikke bruke til noe konstruktivt. Bibelen viser oss at vi må lene oss mot noe større, tro på Gud.

Automatiske tanker
Alle mennesker utvikler over tid automatiske tanker når vi fører samtaler med oss selv. Vi merker som regel bare følelsen og ikke tanken som kommer forut for den. Det er her det må skje en bevisstgjøring sammen med det engstelige barnet. Hvilke tanker det tenker når angsten kommer krypende. For heldigvis - det man har lært, kan man lære på nytt og forandre. Man kan bevisst jobbe med sine tankemønstre og på den måten påvirke følelsene og de kroppslige reaksjonene. Så ved å snakke med det engstelige barnet om følelser og tanker i en spesifikk situasjon, kan man finne ut hvilke automatiske tanker barnet har. 

Avspenningsøvelser
Det å lære barna avspenningsøvelse er en helt konkret strategi som kan komme barnet til hjelp når angsten melder sin ankomst. Det å puste dypt inn, ta for seg kroppsdel for kroppsdel. Først stramme alle musklene i den ene hånden, holde noen sekunder før en slapper helt av. Så går en videre til neste kroppsdel. På denne måten fokuserer man på noe konkret her og nå og tankene blir opptatt av spenning og avspenning. Dette kan være et effektivt verktøy. Et annet verktøy er å skrive gode sannheter på små kort som barnet kan ha med seg på for eksempel overnatting hos venner. Når lengselen og angsten kommer kan de bla gjennom kortene der det står gode setninger som barn og foreldre har formulert sammen i forkant. For eksempel: «Mamma og pappa elsker deg», «Du er trygg hjemme hos Ole sin familie», «Gud passer på oss når vi sover» osv.  

Gruppetilbud i kommunen der du bor?
Det er utarbeidet et gruppetilbud for foreldre med engstelige barn som heter «Smarte foreldre». Det er laget i regi av organisasjonen Voksne for barn av Simon-Peter Neumer. Ta kontakt med helsestasjonen for å høre om det er et tilbud i din kommune. Eller ta direkte kontakt med organisasjonen Voksne for barn 
Jeg kan som diakon lede en slik gruppe i Tinn kommune ettersom jeg er utdannet gruppeleder gjennom Voksne for barn. Ta gjerne kontakt med meg.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

12 bordvers på en terning

Diktsamling - Liv Nordhaug

Ungdommer i kirken