Rettferdig kaffe på Café Lorentz

Kirken i Tinn startet i høst en helt ny café i lokalene til Rjukan baptistkirke sammen med frivillige fra Baptistkirken og Filadelfia. I kveld skal vi ha åpent for tredje gang og vi inviterer med stor glede til hjemmelaget suppe, hjemmebakte kaker, milkshake og god kaffe. Det har vært viktig for oss fra starten at kaffen er både økologisk og rettferdig. Det koster oss noen kroner mer, men betyr mye for de som produserer kaffen i andre deler i verden. Som en del av det å forvalte skaperverket, er det viktig for oss at måten kaffen blir fremstilt på er bærekraftig. Her i Norge nyter vi dessverre godt av umenneskelige produksjonsforhold i utviklingslandene ved at vi konsumerer billig kaffe fra Brasil. Heldigvis får Initiativ for Etisk Handel stadig flere støttespillere. I fjor drakk nordmenn over 250 tonn rettferdig kaffe, og 84 % av oss er villige til å betale et par ekstra kroner for å sikre en minstepris for kaffeprodusentene (Opinion, mars 2002). I tillegg er det selvfølgelig helt nødvendig med strukturendringer i produksjon og handelsregelverk (Klassekampen).
Ikke bare er vi opptatt av rettferdig og økologisk kaffe, men vi ønsker også at Café Lorentz skal være for alle! Derfor har vi tilrettelagt for rullestolbrukere, serverer glutenfri suppe og har glutenfrie alternativer på kakebordet. Vi har også valgt å holde Café Lorentz åpent fredag ettermiddag som er en tid der mye annet er stengt på Rjukan. På Café Lorentz kan du komme alene eller sammen med noen. Vi er flere som med glede setter oss ned og tar en prat. Men det er altså også mulig å være "i fred", og bare nyte maten og konserten sammen med de du kommer sammen med.

Da Silje Halle-Knutzen og jeg var med Kirkens Nødhjelp i Etiopia (november 2018) kom kaffeproduksjon og betydningen av kaffe tett innpå oss. Vi fikk se med egne øyne stoltheten over en god kopp kaffe, og ikke minst arbeidet som ligger bak produksjonen og tilberedelsen.








Café Lorentz ønsker også å løfte frem lokale artister som holder en konsert kl 19:30 hver gang vi har åpent. I høst har vi fått høre to flotte konserter med Hannah Eline Jøines og Britt Elin Myrene. I kveld kommer Knut Nyheim sammen med sangkvartetten Jan Levi & Grace Skogvang og Runar & Ragnhild Træn.

Jan Levi & Grace Skogvang og Runar & Ragnhild Træn.



Hannah Eline Jøines hadde konsert på Café Lorentz fredag 23.august


Britt Elin Myrene hadde konsert fredag 27.september

Morten Arnesen har konsert på Café Lorentz fredag 22.november kl 19:30



Fra åpningen fredag 23.august med ordfører Bjørn Sverre Birkeland

Rjukan baptistkirke i verdensarvbyen Rjukan

Det er en lang tradisjon for en god kopp kaffe i Rjukan baptistkirke
Logo utarbeidet av Undis Lutnæs




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

12 bordvers på en terning

Diktsamling - Liv Nordhaug

Ungdommer i kirken